Sokan emlékeznek (műtőben dolgozó szakszemélyzet biztosan), hogy tavalyelőtt elég nagy port vert fel a műtőkben a klimatizáltság hiánya, a nem biztonságos munkavégzési feltételek, amelyek a betegbiztonságot is veszélyeztethetik. 


Erről magam is írtam itt az oldalon, és most kiadta az alapvető jogok biztosa az esetről szóló összefoglaló jelentését.

A legfontosabb megállapítása az, hogy

a vizsgált egészségügyi ellátási körülmények a felhívott alapjogok tekintetében visszásság veszélyét idézik elő a számonkérhető szabályozás, valamint az annak érvényesülését biztosító ellenőrzés hiánya miatt.

Ezért az alábbi intézkedéseket hozta:

Felkérem
a) az emberi erőforrások miniszterét, hogy fontolja meg, a (COVID-19 világjárvány tapasztalatai alapján is) megfelelő klíma és légcserélő berendezés szerepeltetését a műtőegység tárgyi feltételei között az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendeletben.


b)
az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy fontolja meg a munkavédelmi jogszabályokban annak konkrét meghatározását (az országos tisztifőorvos műtéti sebfertőzés megelőzéséről szóló módszertani levelének szakmai tartalmára is tekintettel), hogy milyen környezeti határértékek esetén kell a munkavégzést felfüggeszteni a műtőegységekben.

Felkérem
a) az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy munkavédelmi ellenőrzéseik során, különösen a nyári időszakban, fordítsanak hangsúlyt a műtők hőmérsékletének ellenőrzésére.


b) az
emberi erőforrások miniszterét, hogy az állami fenntartású fekvőbeteggyógyintézetek műtőegységeinek klíma és légcserélő berendezései megfelelőségének felmérését követően – a megfelelő fedezet rendelkezésre bocsátása mellettkezdjék meg az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek biztosítására képes, a betegbiztonságot is szem előtt tartó berendezések beüzemelését;


c) a SE vezetését, hogy a jövőben az ideális munkakörülmények meglétét folyamatosan ellenőrizze, és amennyiben a munkavédelmi szabályokban
rögzített elvárások nem teljesülnek, úgy az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó külön munkavédelmi előírások hiányában is, a lehetséges következmények gondos mérlegelésével járjanak el.

 

A TELJES JELENTÉS INNEN LETÖLTHETŐ.

 

Kép forrása: nsmot