2023.11.14-én éjszaka Semjén Zsolt, a témában nyilvánvalóan jártas szakértő, a kormány nevében a parlament elé terjesztette a 06080 számú irományt, melynek címe: A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról. Akit érdekel, innen letöltheti.

A javaslat 5. pontjában módosítja az Mvt. -t, mégpedig aképpen, hogy

(1) A munkavállaló csak olyan munkára és akkor alkalmazható, ha
    a) annak ellátásához megfelelő élettani adottságokkal rendelkezik,
    b) foglalkoztatása az egészségét, testi épségét, illetve a fiatalkorú egészséges fejlődését károsan nem befolyásolja,
    c) foglalkoztatása nem jelent veszélyt a munkavállaló reprodukciós képességére, magzatára,
    d) mások egészségét, testi épségét nem veszélyezteti és a munkára – külön jogszabályokban meghatározottak szerint – alkalmasnak bizonyult.
(1a) Jogszabályban meghatározott esetekben vagy a munkáltató erre irányuló döntése esetén a
munkára való alkalmasságról jogszabályban meghatározott orvosi vizsgálat alapján kell dönteni. 

Emellett felhatalmazást kap sok szakértő miniszter, hogy meghatározza, mely munkakörökben kötelező az orvosi vizsgálat.

Értem. De miért?

Részletes indokolás: A munkavédelemről szóló törvény módosításával megszűnik a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálathoz kötése. Jogszabály meghatározhat olyan munkaköröket (foglalkozásokat), amelyek esetében a munkára való alkalmasságról továbbra is orvosi vizsgálat alapján kell dönteni, emellett a munkáltató is elrendelheti az orvosi vizsgálatot. Az ágazati miniszter – az egészségügyért felelős miniszterrel és a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben – kap felhatalmazást azon munkakörök, feladatkörök és álláshelyek megállapítására, amelyek esetében a munkára való alkalmasság megállapításához mindenképp orvosi vizsgálat szükséges.

Értem. De miért? 

Csak. Indokolhatatlan, hiszen értelmetlen.

Jogszabály-értelmezés:

Sehol nem kötelező törvény alapján az orvosi vizsgálat, csak ott, ahol azt jogszabály előírja.

Mi van akkor, ha nem kötelező jogszabály szerint, és a munkáltató sem írja elő az orvosi vizsgálatot?

Ebben az esetben a munkáltató teljes orvosszakmai felkészültségének tudatában eldönti, hogy a munkavállaló

  • megfelelő élettani adottságokkal rendelkezik
  • foglalkoztatása az egészségét, testi épségét, illetve a fiatalkorú egészséges fejlődését károsan nem befolyásolja
  • foglalkoztatása nem jelent veszélyt a munkavállaló reprodukciós képességére, magzatára

Jól hangzik. Legközelebb azt is eldöntheti, milyen kezelésre lesz szüksége a munkavállalónak, ha esetleg mégis valami baja van. Táppénzre innentől nincs szükség, munkahelyen a főnök meggyógyít majd.

Ezzel most megszűnik a fogleü ellátás?

Dehogy szűnik meg. Másrészt nem most, hanem 2024.09.01-től lép életbe a módosítás. A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei ezt követően is teljeskörűen fennállnak. Egyik ilyen a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás nyújtása. Igen, azt továbbra is fenn kell tartani. Olcsóbb lesz? Nem. Miért lenne?!

Munkaegészségügyi szaktevékenység például a kockázatértékelés egészségügyi részének elkészítése. Ez szól arról, hogy milyen kockázatok vannak, azok mit okoznak és hogyan lehet ellene védekezni.

És mi a leggyakoribb és legegyszerűbb mód a munkavállaló egészségének megőrzésére? Igen, kitaláltad: a rendszeres orvosi szűrővizsgálat.

Tehát az orvos azt mondja, hogy a munkakörben szűrővizsgálattal megelőzhető a súlyosabb megbetegedések kialakulása. Nem mondhat mást, mivel ez egy olyan szakmai alaptétel, amely minden orvosi szakmában igaz. Itt is. Ezt az intézkedést a munkáltató aláírja, és tovább folyik az alkalmasságvizsgálat. Nem törvény írja elő, hanem a munkáltató az orvos javaslatára. Köszönjük a figyelmet.

Oké -kérdezhetnéd-, de mi van akkor, ha a munkáltató ezt nem fogadja el, és azt mondja, hogy nem?

Akkor az van, hogy a fogleü orvos nem írja alá a kockázatértékelést, az nem lesz érvényes dokumentum, vagy akár felmondja a szerződést, így a munkáltató kereshet mást. Ha szakmailag ilyen felkészült a munkáltató, hogy felülbírálja az orvosi szakvéleményt, akkor hajrá, sok sikert! Mégis kellene egy orvos, mert muszáj? De az is ezt fogja mondani. Meg a harmadik is. Mert nem mondhat mást. Ez a szakmánk alapja.

Melyik az a munkáltató amelyik ezt felvállalja?

Nagy ez az ország, biztos lesz ilyen. Fotelból megoldja, mint a kovidot, a messzendzsererrenes vakcinákat meg a focit szokta.

Hát ilyen színvonalú ma a magyar politika, az egészségügy felelős minisztériuma, szakállamtitkára. Ennyire fussa. Kis ország, kis foci.

Trailer: a második felvonásban arról lesz szó, miért jó ez a munkáltatónak.

Spoiler: nem jó. Itt olvashatod, miért. 

Fotó: Unsplash