Bár néhány hónapja már nyögjük az összeolvadt második és harmadik hullámot, így a szabályok lényegében nem változtak, mégis sok kérdést kapok az alkalmasságvizsgálatok jelenlegi rendjéről. Most röviden összefoglalom a lényegi tudnivalókat.

Előzetes vizsgálatok

Az előzetes vizsgálatok rendje nem változott a covid alatt, csinálni kell, hiszen a munkábaállás csak akkor biztonságos mind a dolgozóra, mind pedig a munkáltatóra nézve, ha meggyőződtünk arról, hogy az illető alkalmas a munkakörre. Egy bizonyos vizsgálat nem kötelező, de erről majd később.

Időszakos vizsgálatok

Az időszakos vizsgálatok halaszthatóak a veszélyhelyzet végéig, ami jelenlegi állás szerint 2021.05.23. Ezután be kell majd pótolnunk az elmaradt vizsgálatokat, de adminisztratív szempontból most minden munkáltató rendben van, hiszen az elmúlt fél évben lejárt alkalmasságik most automatikusan meg vannak hosszabbítva az előbb említett májusi időpontig.
Persze nem szükségszerű a halasztás, ezt a cég és a fogleü szolgáltató közötti megegyezés szerint kell végeznünk.

Járványügyi érdekből kiemelt munkakörök

Ezek ugyebár jellemzően az élelmiszerrel és kisgyermekekkel foglalkozó dolgozókat jelenti, de bizonyos szempontból (a tüdőszűrő/mellkasRTG miatt) az egészségügyi dolgozókat is gondolatban ide vehetjük.
Itt jelenleg az a helyzet, hogy akár előzetes, akár időszakos, akár személyi higiénés vizsgálatról van szó, jelenleg nem kötelező a tüdőszűrő lelet. Az alkalmasság anélkül is megadható, ilyenkor az alkalmasság határideje a veszélyhelyzet végét követő 90. nap, azaz jelenleg 2021.08.23.

Persze ha időközben elmegy tüdőszűrőre a dolgozó, akkor emiatt nem muszáj újabb alkalmasságvizsgálatot végeznünk, hanem a megküldött eredmény alapján megadhosszabbíthatjuk neki az eredeti vizsgálathoz képest 1 évre. Addig pedig a rtg eredményét bent tarthatja a kiskönyvben.

Egyéb fogleü feladatok

Jelenleg nem kötelezőek, a munkáltatóval egyeztetve kell végezni vagy épp szüneteltetni. Azért mérlegelnünk fontos, hiszen szükséges lehet egy új technológia kockázatértékelése, ehhez a helyszíni bejárás, de sok mindent meg lehet oldani “távmunkában” is, pl a szabályzatok frissítése, kémiai kockázatértékelés vagy védőeszköz szabályzat áttekintése, aktualizálása.

A fenti rendelkezések alapja a Szakmai Kollégium tavaly év végi eljárásrendje, amit innen tudtok letölteni.