Több cég szeretne koronavírus-vizsgálatot végeztetni a külföldről hazatérő dolgozóknál. Ennek célja kettős, egyrészt szeretnék védeni az itthoni munkavállalókat, másrészt minél hamarabb visszaengedni a munkába a külföldről hazatérő dolgozót. 

Először is fontos tisztázni, hogy ez nem „szűrés”, hanem diagnosztikai vizsgálat. 

Lényeg

A kötelező két hetes karantén ideje alatt a sárga vagy piros besorolású országokból hazatérők esetében a lakhely (tartózkodási hely) szerint illetékes HÁZIORVOS rendelheti meg a két PCR vizsgálatot az OMSZ-tól. 

A karantén alóli mentesülés feltétele, hogy a DOLGOZÓ kezdeményezze a kormányhivatal népegészségügyi osztályánál az eljárást, amiért 3000 Ft illetéket is meg kell fizetnie.

A két PCR mintavétel között 48 órának kell eltelnie. A két vizsgálat ára kb. 60-70.000 Ft, amelyet augusztus 1-től a dolgozónak kell kifizetni (ezt a munkáltató átvállalhatja).

Mentesül a karantén alól az, aki a hazaérkezést megelőző 5 napon belül külföldön 48 óra különbséggel elvégeztetett két PCR vizsgálatot, melyek negatívak, és erről angol vagy magyar nyelvű okiratot be tud mutatni. Ezen túl mentesül az is, aki a megelőző 6 hónapban okirattan igazoltan átesett COVID-fertőzésen.

Mit tehet a foglalkozás-egészségügyi orvos?

Megszervezheti a ZÖLD országokból hazatértek kétszeri PCR vizsgálatát, leveheti a mintát (48 óra különbséggel).

Megszervezheti a két hetes karantén után a SÁRGA és PIROS besorolású országokból hazatértek kétszeri PCR vizsgálatát, leveheti a mintát (48 óra különbséggel).

Nyilván a kéthetes karantént követően egy tünetmentes egyén valószínűleg nem fertőzött. Ettől függetlenül jelenleg a szakmai szabályok alapján csak a két PCR vizsgálat eredménye az, amely feljogosít minket egy ilyen kijelentés megtételére. 

2020. augusztus 1-től végezhetjük bárkinél a mintavételezést, ehhez be kell regisztrálni a NNK-hoz, és heti jelentési kötelezettséggel jár. (A tisztiorvosi tájékoztatás innen letölthető.)

Ha a dolgozó nem csináltat külföldön vizsgálatot, valójában csak 1 hetet nyerhet a két hét karanténból, hiszen meg kell várni a vizsgálat(ok) eredményét és a felszabaditó határozatot.

Gyorstesztek

Az immunológiai elven működő, IgM és IgG kimutatását végző vértesztek semmiféleképp nem igazolják azt, hogy a dolgozó jelenleg nem fertőző. Így – bár közreműködhetünk ennek megszervezésében, ha a cég úgy kívánja – mindenképp fel kell erre hívnunk a cég figyelmét, és semmiképp ne nyilatkozzunk ezen tesztek negativitása esetén arról, hogy a vizsgált személy egészséges. egyszerűen nem tudjuk. Ennek a tesztnek az eredményéből nem következik az, hogy az illető biztonsággal visszaengedhető a többi dolgozó közé.

 

 

A hivatalos járványügyi szabályok

Forrás