Mi, foglalkozás-egészségügyi orvosok viszonylag jól ismerjük a „képernyős jogszabályt„, de van azért benne jó pár finomság, amit szinte mindenki rosszul tud, vagy épp egyáltalán nem. Ennek valószínűleg az az oka, hogy ahogy együtt dolgozunk a munkáltatókkal, mindegyik máshogy kezeli ezt a kérdést, és ez visszahat ránk. Pedig ez a jogszabály is kicsit olyan, mint a KRESZ: évente, vagy félévente érdemes újra elolvasni, mindig lesz benne valami új, amire felfigyelünk.

 
Néhány példa

Meggyőződésünk, hogy képernyős munkakörben 2 évente kell szemész orvosi vizsgálat mindenkinek. Pedig nem. Nagyon nem akarom részletezni, mikor kell, mivel a jogszabály számos esetet felsorol, most a kivétel következik:

  1. a munkáltató időszakos vizsgálatnál 2 évenként kezdeményez a FESZ orvosnál látásvizsgálatot
  2. A FESZ orvos csak akkor kell, hogy szemészhez küldje a munkavállalót, ha a jogszabály 2. számú mellékletében felsorolt megbetegedések (Presbyopia, Akkomodációs zavarok, Hypermetropia, Állandó kontaktlencse viselése 45 év felett, Komfortos binokuláris látás hiánya, Fiatalkori rejtett fénytörési hiba) gyanúját észleli

Azaz az 1.0 1.0 vízusú, monitortávolságon is 1.0 1.0, semmiféle szemészeti panasszal nem rendelkező munkavállalót bizony nem kell szemészhez küldeni kétévenként.

Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet, sőt, kifejezetten ajánlott! Egyszerűen csak a jogszabály nem teszi kötelezővé.


A jogszabály nem írja elő, hogy a munkáltatónak kétévente fizetnie kell a szemüveget. Ennél sokkal cizelláltabb, nincs benne sem időköz, sem pénz mértéke: azt a szemüveget kell fizetnie (lencse plusz keret, semmi extra egyéb kívánság), amely a munkavállalónak a monitor éleslátásához szükséges. Azt is csak abban az esetben kell fizetnie, ha egyébként az illetőnek a monitortávolsághoz nem kell szemüveg. Mert bizony ha egyébként is szemüveges, és szükséges neki a mindennapokban a közellátáshoz, akkor nem köteles fizetni azt a munkáltató.


A képernyős jogszabály szerintem legfontosabb része a megelőzésre vonatkozó előírás: óránként 10 percet ne a monitort nézzük! Minden órában lehetőleg álljunk fel, mozgassuk át magunkat, csináljunk valami mást. Ha monitort nézünk, egy állásban tartjuk a szemizmokat, nem pislogunk. Hosszú távon fáraszt, látászavar, fejfájás, látásromlás jelentkezik majd. Előzzük meg!


Sokan leragadnak a jogszabály elején, közepén, és a végére elfáradnak. Pedig ott is akad néhány meglepetés a munkáltatónak, méghozzá az ergonómiai követelmények, ráadásul igen részletesen! Fényvisszaverődés, dönthető billentyűzet, elég hely a kar és csukló megtámasztásához a billentyűzet előtt, megfelelő minőségű szék állítható háttámlával, karfával, lábtartó, saroktámasz, zaj, megvilágítás, klíma.

Szóval javaslom mindenkinek a képernyős jogszabály gyakori olvasását, érdemes!

Kép: Unsplash