Sokunkal előfordult már, hogy bekopogtatott valaki azzal, hogy a kezébe nyomtak a tanfolyamhoz egy papírt, és hogy írjuk már alá, csak egy egyszerű orvosi vizsgálat kell hozzá. Ne tegyük!

 

Szakmai alkalmasságvizsgálat

Legyen az iskolarendszerű képzés, vagy OKJ, vagy bármilyen olyan képzés, amelyhez a felelős miniszter orvosi alkalmasságvizsgálat elvégzését írta elő, az szakmai alkalmasságvizsgálatnak minősül. Szakmai alkalmasságvizsgálatot foglalkozás-egészségügyi alapellátó, 1-es progresszivitási szintű orvos vagy cég nem végezhet.

Ha szakellátóhelyet keresel, azt itt találod: Szakellátóhelyek listája

 

Az Alk. rendelet 1. § (b) alapján

szakmai alkalmassági vizsgálat: a szakma elsajátításának megkezdését megelőző, illetőleg a képzés és az átképzés időszakában az alkalmasság véleményezése érdekében végzett orvosi vizsgálat;

 

Az Alk. rendelet 11.§ azt is megmondja, ki jogosult ilyen vizsgálatot végezni

(2) A szakmai alkalmasság előzetes vizsgálatát és véleményezését első fokon a szakképző intézménybe jelentkező tanulóknál a fogadó intézmény iskolaorvosa, ennek hiányában az intézmény vezetőjének kezdeményezésére a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szerv által kijelölt foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosa végzi. A hallgatónál a felsőoktatási intézmény kérésére, valamint az iskolarendszeren kívüli képzésben résztvevőnél – a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szerv által megadott szempontok szerint – szakmai alkalmassági vizsgálat végezhető.

(3) A szakképző és felsőoktatási intézmény tanulóinak, hallgatóinak időszakos szakmai és soron kívüli szakmai alkalmassági vizsgálatát és véleményezését első fokon

a) Budapesten és Pest megyében a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szerv által szakmai indokok alapján kiválasztott szakképző intézményeknél az intézet orvosa, egyéb tekintetben a fogadó intézmény iskolaorvosa,

b) a többi megyében a fogadó intézmény iskolaorvosa, ennek hiányában az intézmény vezetőjének a kezdeményezésére a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szerv által kijelölt foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosa

végzi.

 

Tehát teljesen egyértelmű minden esetben, hogy a szakmai alkalmasság elbírálása ISKOLAORVOS vagy foglalkozás-egészségügyi SZAKELLÁTÓHELY ORVOSA felelősségi körébe tartozik, így alapellátó orvos nem végezheti. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a targoncás munkavállaló alkalmasságiját nem újíthatjuk meg, hanem azt, hogy mi nem mondhatjuk az iskola megkezdése előtt, hogy ő targoncásnak alkalmas lesz.

Nyilvánvalóan kényelmetlenség mindenkinek megkeresni a helyi szakellátóhelyet, főleg vidéken, ahol esetleg csak a megyeszékhely vagy néhány nagyobb városban található ilyen. Mivel elképzelhető, hogy a tanfolyamszervezők nincsenek tisztában a terület jogi szabályozásával, nem megfelelő útravalóval látják el a hozzájuk jelentkezőket.

A legjobb, amit tehetünk ebben az esetben, hogy küldünk egy e-mailt, vagy levelet a tanfolyamot/képzést szervező cégnek vagy intézménynek, és eligazítjuk őket, hogy hol találnak megoldást erre a kérdésre.

Írtam egy rövid tájékoztató levelet sablonként, töltsétek le, és ha tetszik, használjátok nyugodtan, ha ilyen problémába ütköztök.

Sablon levél a képzőhelynek

 

Képek: Unsplash