Egy augusztusi jogszabály-módosítás következtében kötelező minden egészségügyi szolgáltatónak Hepatitis C és kanyaró szűrővizsgálatot végeztetni. Ez a feladat a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat keretében kerül végrehajtásra.

UPDATE: a határidő módosult 2020. június 30-ra.

Módosult a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló  18/1998. (VI. 3.) NM rendelet, az alábbi paragrafussal egészült ki:

 

23/A. § (1) Az egészségügyi szolgáltató az általa foglalkoztatott egészségügyi dolgozók HCV-szűrővizsgálatát a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat keretében elvégezteti a (2)-(4) bekezdés szerint.

(2) Az (1) bekezdés szerinti szűrővizsgálatot a 2019. évben teljeskörűen, valamennyi egészségügyi dolgozónál el kell végezni.

(3) A 2020. évtől kezdődően az (1) bekezdés szerinti szűrővizsgálatot azon egészségügyi dolgozónál kell elvégezni, aki a 2020. évet megelőzően nem állt egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban, vagy akinél a (2) bekezdésben foglaltak szerinti szűrővizsgálatra nem került sor.

(4) Azon egészségügyi dolgozó esetében, aki munkakörénél fogva a 2. számú melléklet 1. pontjában szereplő beavatkozások valamelyikét végzi, vagy abban közreműködik, az (1) bekezdés szerinti szűrővizsgálatot 5 évente, a többi egészségügyi dolgozó esetében 10 évente kell elvégezni.

23/B. § Az egészségügyi szolgáltató 2021. évtől kezdődően elvégezteti az általa foglalkoztatott egészségügyi dolgozók kanyaró elleni védettségének felmérését a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat keretében azon egészségügyi dolgozónál, aki a 2021. évet megelőzően nem állt egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban, vagy akinél az elmúlt 10 évben nem történt kanyaró elleni védettségre vonatkozó ellenanyag-vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján fogékony munkavállalókat védőoltásban kell részesíteni.

 

A HCV-szűrővizsgálatot ezt követően 10 évente kell elvégeztetni, illetve 5 évente azoknál, akik az alábbi beavatkozásokat végzik, vagy azokban közreműködnek:

  • testüregben történő sebészi beavatkozások, melyek során a testüregben egyidejűleg van jelen a kéz vagy ujjak, tű és éles eszközök;
  • abdominalis, cardiothoracalis, orthopédiai műtétek;
  • szüléslevezetés, császármetszés;
  • illesztéssel járó véres traumatológiai műtétek, kiterjedt nagyfokú égési sérülések sebészi ellátása;
  • orális, periorális szövetek, fogak kezelése, metszése, eltávolítása, melyek kapcsán vérzés léphet fel.

Amennyiben valaki több egészségügyi szolgáltatónál is dolgozik, el kell döntenie, melyiknél végezteti el a szűrővizsgálatot, de nem sok idő maradt erre, érdemes nekikezdeni!

 

Kategóriák: Egyéborvos