Ne gondoljuk, hogy ez új a nap alatt, az intézkedés jogi háttere eddig is adott volt, egy lépcső hiányzott csak, nem volt, aki/ami megengedte volna a munkáltatóknak az intézkedés bevezetését. Ez lehetett volna a tisztifőorvos szokásos védőoltási módszertani levele, de abból teljesen hiányzik a SARS-Cov2, mintha nem is létezne, vagy lehet jogszabály, ez utóbbi lett a megoldás.

A munkáltató által elrendelhető kötelező oltás kérdését idén januárban vetettem fel először publikusan, ennek az az egyszerű oka, hogy az oltások széleskörű elérhetővé tételével megnyílt az út a leghatékonyabb védekezési forma előtt, és már akkor látszott, hogy a népesség-szintű átoltottság majdhogynem elérhetetlen lesz hazánkban. Ennek hátterét már sokan és sokszor leírták, nem is erről szól ez a poszt, hanem inkább arról, mit kell tudni az egyszeri alapellátó fogleü orvosnak. 

598/2021: ezt a számot kell megjegyeznünk, ez a kormány rendelet, amely a kötelező munkahelyi oltást lehetővé teszi. A legfontosabb sarokpontok:

Egyetlen munkáltató sem jogosult „csak úgy” elrendelni kötelező védőoltást.

  • minden munkaegészségügyi munkáltatói döntés szakmai bázisa a foglalkozás-egészségügyi szolgálat és annak véleménye
  • a munkaegészségügyi vélemény megfelelő indoklással, írásban születik, ezt kockázatértékelésnek nevezzük házon belül
  • legyünk proaktívak. Ha úgy látjuk, hogy valamelyik cégünknél kifejezetten indokolt lenne a védőoltás, akkor keressük meg mi, ne várjuk, hogy ő vesse fel. 
  • már maga a termelés/szolgáltatás folytonosságának biztosítása elég alap a kötelező oltáshoz, de azért vannak olyan cégek, ahol ez – orvosszakmai szempontból – még fontosabb, jellemzően ahol sok, tartós és közvetlen a kontaktus az ügyfelekkel (pl. fodrászat, szépségipar, masszázs, konditerem, autóvezetés-oktatás, taxi, stb.)

Más az oltás alóli mentesítés szabályozása, mint az az egészségügyi dolgozók esetében volt.

  • a rendelet szerint a foglalkozás-egészségügyi orvos mentesíthet, nincs háziorvosi kör előtte, kizárólag akkor jöhet más orvos szóba, ha nincs a cégnek fogleü orvosa…az meg ugye egy törvényen kívüli állapot lenne
  • a mentesítés kizárólag egészségügyi alapon történhet, azaz olyan betegség igazolásával, amely esetében a covid-oltás ellenjavallott. Nos…ilyen nem nagyon van, legalábbis aktív dolgozók esetében nehezen elképzelhető olyan súlyos immunhiányos állapot, amellyel simán dolgozik, de nem oltható.

Nem szabályozza az oltás ellentételezését a rendelet

  • a fogleü szolgáltatóra van hagyva, hogy megegyezzen a megbízóval, hogy külön díjért végzi el az oltást, vagy ez beletartozik az alaprendeltetésébe. Ahány ház (szerződés), annyi szokás, de ne felejtsük el, hogy ezen extra feladat extra költségeket generál. Plusz védőeszköz, fogyóanyag, idő, beszerzés és logisztika, ami biztosan nem volt bekalkulálva szerződéskötéskor. 
  • Ha a munkáltató előír valamit, annak a feltételrendszerét neki kell biztosítani, azaz jogos igény, hogy ezt ne „tolja” a fogleü szolgálatra. 

NOTA BENE

A foglalkozás-egészségügyi orvosok szerepe erősen felértékelődött napjainkban, köszönhetően nektek, akik folyamatosan segítitek a járvány alatt a védekezést, biztosítjátok a gazdaság működésének egészségügyi hátterét. Ha megtartjuk ezt a lendületet, jó esélyünk van arra, hogy a már nehezen halogatható megújulás (jogszabályaink, eljárásrendek, finanszírozás, szakmai felügyelet stb.) során nagyobb súllyal essenek latba a szakmai szempontok a kormányzattal való tárgyalásokon. 

Képek forrása: Unsplash

Kategóriák: Egyéb