Azt általában mindenki tudja, hogy a munkáltató felelős a munkavédelmi célok teljesüléséért. Azt már kevesebben, hogy azért is felelős, ha a munkavállaló nem viseli az előírt védőeszközt, vagy legalábbis ha dokumentáltan nem ellenőrzi azt. Azt meg végképp kevesen, hogy ha a foglalkozás-egészségügyi szolgálat eljárási hibát vét, azért is a munkáltató felel.

Érdekességek az mvt-ben

54.§ (7) b) (a munkáltató köteles …) rendszeresen meggyőződni arról, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a követelményeknek, a munkavállalók ismerik, illetve megtartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket;

58.§ (2) A foglalkozás-egészségügyi szolgálat a munkáltató felelősségének érintetlenül hagyásával közreműködik az egészséget nem veszélyeztető munkakörnyezet kialakításában, az egészségkárosodások megelőzésében, a munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősített, külön jogszabályok által előírt feladatok ellátásában.

 

 

Egyszerű hasonlattal élve, a törvény annyit mond, hogy kötelező, hogy legyen autód (FESZ). Vehetsz egy Trabit olcsón, minimális védelemmel, alap tudással. Vehetsz egy drágább Volvo-t, sokkal jobb védelemmel, nagyobb tudással. Akármelyiket is veszed, te ülsz az autóban, és ütközéskor te leszel veszélyben, akkor derül ki, hogy jól döntöttél-e.

A felelős ezért mindig te vagy.

Persze a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató azért ne dőljön hátra, ez nem azt jelenti, hogy semmiért nem felelünk, a lovak közé lehet dobni a gyeplőt, lesz, ahogy lesz. Nagyon nem. De ha a munkavédelmi feladatok ellátásában mulasztás történik, a munkáltató az, akit a hatóság felelősségre von.

Ha munkáltató vagy, nem érdemes a Volvót lecserélned egy Trabantra csak azért, mert néha nem úgy táncol, ahogy te fütyülsz, vagy mert minimálisan olcsóbb.