Volt már olyan szakértői ügyem, ahol bizony előkerült a beutaló kérdése. Annak ellenére, hogy ez egy nagyon egyszerű, jogszabályban rögzített formanyomtatvány, nagyon sokszor össze-vissza van kitöltve.

Ennek oka az, hogy a HR nagyon gyakran akár üresen odaadja azt a munkavállalónak, aki meg úgy tölti ki, ahogyan éppen sikerül. Hiszen honnan tudhatná, hogy milyen kockázatok állnak fenn egy még be nem töltött munkahelyen?

A HR hogyan mer üresen odaadni egy aláírt, lepecsételt munkáltatói jognyilatkozatot? Válasz az nincs, de gyakran előfordul. Talán azért, mert sok cég még mindig ott tart, hogy legyen letudva az orvosi vizsgálat, mert muszáj, aztán ennyi.

Szóval a beutaló és a típushibák. Nincs pecsét, aláírás, munkakör megnevezés, vizsgálat oka nincs kitöltve, kockázati tényezők hiányoznak vagy rosszul jelöltek, nincs aláírás, dátum.

Mindez ezen az egy A4-es oldalon jelentkezik, persze nem egyszerre, de ritka az, amikor minden teljesen rendben van a papíron.

Miért van szükség beutalóra?

A foglalkozás-egészségügyi orvos általában néhány ezer munkavállalót lát el. Lehet 5-10, de akár 50 cég is, akikkel együtt dolgozik. A beutaló segít eligazodni abban, hogy melyik cég melyik munkaköréről van szó.`A beutaló ban foglaltak alapján dől el, hogy milyen vizsgálatokat, esetenként milyen speciális szakszűrő vizsgálatokat kell végezni az emberen. Egyszóval nagyon nem mindegy, mi található rajta.

Mikor kell a részletes (ikszelős) beutaló és mikor az egyszerű?

Az egyszerű kell az időszakos vizsgálatokra, az összes többire az ikszelős. Van több cég, ahol évente, kétévente rotálják a munkakörökben a dolgozókat. Jellemzően ezek irodai munka esetén fordulnak elő. Jóllehet ilyenkor az ikszelős papír kellene, mert változik a munkakör, mégis meg lehet egyszerűbben oldani, ha egyébként a két munkakörben ugyanúgy merülnek fel a kockázatok. A kockázatértékelés mellett az egyik kötelező dokumentum egy cégnél a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok rendje. Ebben meg lehet egyszerű listával határozni, hogy melyek ezek, az ugyanolyan kockázati tényezőknek kitett munkakörök.

Így már egyszerű dolgunk lesz, ha ezek között mozog a dolgozó, nem kell a részletes beutaló.

Összefoglalva

A beutaló egy munkáltatói jognyilatkozat, amely ahhoz szükséges, hogy a dolgozó megfelelően ki legyen vizsgálva. Peres eljárásban akár perdöntő is lehet, hogy megfelelően lett-e kitöltve.

Ha valakinek szüksége lenne rá, innen letölthető az üres, kitöltetlen beutaló nyomtatvány, az ikszelős és az egyszerű is.