Szakmai háttér

Home / Szakmai háttér

Munkaegészségügyi feladatok a Magyar Honvédségben

A Debreceni Egyetemen végeztem 2002-ben, először foglalkozás-orvostan, majd munkahigiéné szakvizsgát tettem. Korábban a Magyar Honvédség munkaegészségügyi laboratóriumának adjunktusaként, jelenleg honvéd-tisztiorvosként munkaegészségügyi, közegészségügyi és járványügyi hatósági munkát végzek. Részt vettem külföldi missziókban, műveleti területen az egészségügyi ellátás megszervezésében nemzetközi környezetben, valamint az elmúlt évek során a nagyobb rendezvények, katonai feladatok (Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatók, Vízforrás 2013) közegészségügyi tervezését és végrehajtását is szervezem.

A honvédségnél rendkívül változatos munkaegészségügyi kihívásokkal kell szembenézni, hiszen a kockázatok között jelen van

  • a harcjárművek, technikai eszközök vibrációs hatása
  • a járművek, illetve az impulzív zajkeltő fegyverek zajexpozíciója
  • a műhelyekben a vegyi anyagoknak történő kitettség
  • a radarok nem ionizáló sugárzása
  • az egészségügyi intézményekben ionizáló sugárzás és biológiai veszélyek
  • a közlekedéssel kapcsolatos kihívások
  • a vadászrepülő pilóták és tűzszerészek speciális megterhelései

2008. és 2016 között egyéni vállalkozás keretében alapellátó foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást végeztem több cégnél, ezáltal a munkaegészségügyi feladatok és követelmények mindkét szintjét (alapellátás és hatósági felügyelet) gyakorlom és ismerem. Több ipari szakterületen dolgoztam, a cégek között volt faipari gyártó, pénzügyi szolgáltató, oktatási illetve környezetvédelmi cég is.

 

Szakértői működés

Foglalkozás-orvostani szakterületen 2015. óta igazságügyi szakértőként veszek részt polgári peres, közigazgatási- és munkaügyi peres eljárásokban, valamint munkahigiéné,  munkaegészségtan, munkahelyi zaj- és rezgésmérés, zajártalom, munkahelyi légszennyező anyagok vonatkozásában az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ által minősített szakértőként járok el.